Lokalaftaler i en produktionsvirksomhed er virkelig vigtige

Har I de lokalaftaler, der tjener jeres virksomhed bedst?

Lokalaftalerne er virksomhedens egen tilpasning af overenskomsten. I dem tager man stilling til rammerne for virksomhedens drift, f.eks. løn, arbejdstid, vagtdækning og fleksibilitet, og det har selvfølgelig en kæmpe betydning for virksomhedens profitabilitet og rekrutteringsevne.

Og det til trods, har jeg endnu til gode at se lokalaftaler nævnt i en virksomheds strategi. Ikke en eneste gang har jeg set, at en virksomhed løbende tager stilling til de lokalaftaler, der sætter rammerne for deres succes. Ikke en eneste gang har jeg set, at en virksomhed løbende stiller sig selv spørgsmålet: Har vi de lokalaftaler, der tjener vores virksomhed bedst i dette øjeblik? Det synes jeg er helt vildt!

Så hvis du er en af dem, der sidder med ansvaret, og som endnu ikke har fået taget fat i det, så kan jeg forsikre dig om, at du ikke er alene. Men hvis du vidste, hvor meget det kan forbedre dine nøgletal, så ville du ikke tøve med at komme i gang.

Typisk har du arvet virksomhedens lokalaftaler, og det kan ærligt talt være uoverskueligt at se en logisk rød tråd igennem aftalerne.

De afspejler en fjern fortid med andre forudsætninger, og du har svært ved at vurdere, hvordan det kan gøres bedre.

Det er heller ikke givet, at samarbejdet med tillidsfolkene er godt, og i så fald er det næsten sikkert, at ethvert forsøg på forandring giver anledning til ballade.

Endvidere kan der være negative erfaringer på begge sider af bordet fra tidligere forsøg, så det samlet set virker nemmest bare at lade opgaven ligge og fortsætte med det sikre og velkendte.

Men lad være med det, for der er hjælp at hente.

Skal vi tage en snak?

Jeg gør det overskueligt for dig at arbejde strategisk med jeres lokalaftaler

Hvis du er tynget af nedarvede betingelser, men er i tvivl om, hvordan det skal løses, så kan jeg hjælpe dig. Det er faktisk tæt på urimeligt at forvente af dig selv, at du kan overskue den opgave uden hjælp.

Arbejdsgiverforeningerne kender mulighederne inden for overenskomsten og kan hjælpe dig med at sikre, at reglerne bliver overholdt, men de kan ikke hjælpe dig med at implementere reglerne, så de bedst tjener din virksomhed. Det kan jeg, og jeg har prøvet det før. Du kender virksomheden, og jeg kender mulighederne.

For at få succes med strategisk arbejde med lokalaftaler, skal der være ekspertviden til stede på følgende områder:

  • Virksomhedens nuværende udfordringer, performance og øvrige lokale forhold – hvad er der behov for?
  • Overenskomst og lokale tilpasninger – hvad er muligt i forhold til virksomhedens behov?
  • Samarbejdet mellem ledelse og tillidsfolk – hvordan skabes tillid og konstruktivt samarbejde uanset udgangspunktet?

Det er muligt at lave aftaler, som både gavner medarbejdere og virksomhed. Det fælles ståsted findes, og når man først har fundet det, bliver samarbejdet en leg.

Lars Bondgaard
Plant Director, GE Healthcare
”Pia forstår som få, hvordan man kan designe en produktionsvirksomheds lokalaftaler, så de skaber de optimale rammebetingelserne for driften, og hun formår at gennemføre store ændringer på en ordentlig og værdig måde, så alle køber ind på processen. Hun er ikke bange for at tage fat, hvor det virkelig gør ondt, men det er også det, der i den grad skaber resultater”.
Jens Christian Rødsten
Head of Operations, Heraeus Comvance Danmark
"Pia hjalp mig og vores TR igennem en proces med at forsimple vores meget gamle, talrige og komplicerede lokalaftaler til et overskueligt sæt aftaler, der støtter op omkring fremtiden. Det havde vi ikke kunne gøre selv".
Har du brug for rådgivning

Det organisatoriske ansvar er en udfordring – For hvem har egentlig ansvaret for lokalaftalerne?

Ofte er der et delt ansvar mellem HR og produktion – og som så ofte med delte ansvarsområder, så kan det føre til, at ingen tager fuldt ejerskab. Så bliver lokalaftalerne nemt en samling dokumenter, man bare har, og hvor der løbende kommer flere til i takt med, at man identificerer ting, man ønsker at aftale lokalt.

Det ses også, at ansvaret er placeret alene i HR. Her er der som reglen godt styr på reglerne, således at lokalaftalerne overholder gældende regler. Men HR ved ikke nok om driften til at sikre, at man har de rigtige lokalaftaler og har sjældent det dybdegående indblik i overenskomsten, der sætter dem i stand til at vide, hvilke lokale tilpasningsmuligheder, der faktisk findes.

Når ansvaret er placeret i driften, så ser jeg ofte forskellige versioner af ”det vilde vesten”. Der er oftere forhold i aftalerne, der ikke er helt efter bogen og masser af kutymer, som ikke er skrevet ned. Man går ikke super meget op i reglerne, og har en mere pragmatisk tilgang til løsninger.

Jeg har faciliteret adskillige processer vedr. tilpasning af lokalaftaler til virksomhedens behov med ledelse og tillidsrepræsentanter, og jeg er altid kommet sikkert i mål. Ikke altid den lige vej og ikke uden knubs – og godt for det, for øretæverne har jeg lært en masse af. Og det deler jeg gerne med dig.

Overenskomst
En overenskomst er en kollektiv aftale
der er indgået mellem lønmodtagere og arbejdsgiver og som regulerer forhold som løn, arbejdstider, genebetalinger og mange andre arbejdsforhold for en gruppe af lønmodtagere. En stor del af danske lønmodtagere er omfattet af en overenskomst.
Lokalaftale
En lokalaftale er en lokal tilpasning
hvor man kan aftale forhold, der ikke allerede fremgår af overenskomsten, f.eks. lønsystemer, tillægsbetalinger, fleksibel arbejdstid og meget andet. Som hovedregel må lokalaftaler ikke fravige overenskomsten – dog er der områder i overenskomsterne, hvor det er tilladt at indgå lokalaftaler, der afviger fra overenskomstens bestemmelser. Lokalaftaler kan opsiges efter regler, der er specificeret i overenskomsterne. Lokalaftaler forhandles mellem ledelsen og en eller flere medarbejdervalgte tillidsfolk.

Der kan være forskellige grunde til, at man ikke får det gjort

Og de enkelte grunde kan være fuldstændig valide. Viden om lokalaftaler og overenskomst er ikke standardstof for en produktionsprofil, der ofte har koncentreret sig om andre typer af optimering, og derfor er 100-meter mestre i mere klassisk proces- og produktionsoptimering. Prøv at se på nogle af de udsagn, jeg har fået fra forskellige produktionsledere, der har forklaret mig, hvorfor de endnu ikke har fået givet deres lokalaftaler en kritisk og strategisk gennemgang. Måske kan du genkende noget?

  • Jeg vidste faktisk ikke, at det bare kunne laves om eller set det som særlig vigtigt
  • Helt ærligt, så har jeg ikke tænkt ret meget over mulighederne
  • Det er en hvepserede at stikke hænderne i
  • Tillidsrepræsentanterne er slet ikke med på at lave ændringer
  • Vi kan ikke løbe risikoen for strejke eller konflikt
  • Det er virkelig mærkeligt og kedeligt stof
  • Jeg kan ikke nå det
Per Kringhøj
Managing Director, Heraeus Comvance Danmark
"I forbindelse med et frasalg, havde vi arvet et meget kompliceret sæt lokalaftaler. Pia var leddet mellem ledelse og tillidsrepræsentant, og vi fik skabt en ny aftale uden dramatik, og uden at vi skulle opsige den gamle. Pia forstår, hvordan man får medarbejderne med, og sikrer, at både tillidsrepræsentant og ledelse bliver dygtigere undervejs."
Jens Christian Rødsten
Head of Operations, Heraeus Comvance Danmark
"Pia var facilitator for den konstruktive dialog samt simple, men super præcise lokalaftaler. Nu bruger vi vores penge, så de gør mest muligt gavn for virksomheden. Jeg kan varmt anbefale Pia til lignende arbejde i alle produktionsvirksomheder, der skal have opdateret deres lokalaftaler."

Min metode - Risk versus Benefit

Vi skal have etableret et overblik over den gevinst, du kan opnå ved at forbedre lokalaftalerne og den risiko, du løber, ved at sætte arbejdet i gang.

Lad være med at lade dig paralysere af risikoen, før du har øje for gevinsten. Der er altid en måde, hvorpå man kan mitigere risiko.

Udfordringerne i driften – hvad slås I med nu og her?

Klarlægges ved at jeg sætter mig grundigt ind i, hvilke udfordringer driften har, f.eks.:

  • Er det svært at rekruttere medarbejdere?
  • Bruger I meget overarbejde?
  • Er der urimelige forskelle mellem medarbejdere, der giver fnidder?
  • Er aftalerne gode for både medarbejdere og for virksomhed?
  • Er vagtdækning optimal, eller er der udfordringer med tilrettelæggelse af arbejdstid?

Gennemgang af lokalaftaler og kutymer - nuværende og fremtidige tilstand

  • Hvad ligger der af historisk gods?
  • Hvornår er det lavet, af hvem og hvorfor?
  • Er der forhold, der er overenskomststridige?
  • Tjener aftalerne samlet set virksomhedens og medarbejdernes bedste?
  • Kan vi identificere et ”sweet spot”, hvor virksomhed og medarbejdere tilgodeses samtidigt?

Samarbejde - hvordan har I det sammen?

Som udgangspunkt tror jeg på, at mennesker gerne vil samarbejde. Hvis samarbejdet er brudt sammen på arbejdspladsen, og forhandlingsklimaet mellem tillidsrepræsentanter og ledelse er utrygt og konfliktfyldt, så skal det erkendes og løses først. Også selvom det forsinker den samlede løsning. Det kan lykkes, og det er entydigt ledelsens ansvar at bringe samarbejdet i orden.

Fordrag

Hvis du kan se ideen i at gøre arbejdet med lokalaftaler til et strategisk fokusområde i din virksomhed, men mangler ideer til hvordan, det skal gøres, så kan det være, at du skal booke mig til holde et foredrag for din ledergruppe. Jeg deler hjertens gerne af min erfaring og passion for stoffet.

Foredrag vil blive tilpasset jeres forhold, men jeg kommer typisk omkring følgende:

  • Forstå regler og muligheder. Jeg sikrer, at alle har et billede af, hvad der typisk er muligt med udgangspunkt i overenskomsten
  • Se potentialet. Jeg guider jer til at se, hvad I kan opnå, ved at arbejde strategisk med lokalaftalerne og samarbejdet på virksomheden. Her tager vi udgangspunkt i virksomhedens konkrete forhold og udfordringer
  • Identificer ”The sweet spot”. Jeg hjælper jer med at finde løsninger, hvor både virksomhedens drift og medarbejdernes ønsker og trivsel tilgodeses samtidigt. Hvor man arbejder tillidsfuldt mod samme mål, og der ikke er en kløft mellem virksomhed og medarbejdere
  • Tag ansvar. Jeg viser jer, hvordan ledelsen kan tage ansvar for forandringsprocessen, hvis tillidsfolk og medarbejdere slår op i banen. For det er nemlig alene ledelsens ansvar og opgave at sikre et godt forhandlingsklima
Lars Bondgaard
Plant Director, GE Healthcare
”Pia har lært mig at arbejde strategisk med arbejdstid, og hvilke fantastiske muligheder, der er, for at designe en skiftstruktur, der passer bedst muligt til virksomhedens behov. Der er virkelig mange penge i at gøre det, og det behøver ikke at give konflikt”.
Gratis online træning
Tilmeld dig mit nyhedsbrev
Vil du holde dig ajour med nyheder, tilbud og gode råd indenfor alt, der vedrører driften af produktionsvirksomheder, så tilmeld dig mit nyhedsbrev lige her