Lokalaftalerne er virksomhedens egen tilpasning af overenskomsten. I dem tager man stilling til rammerne for virksomhedens drift, f.eks. løn, arbejdstid, vagtdækning og fleksibilitet, og det har selvfølgelig en kæmpe betydning for virksomhedens profitabilitet og rekrutteringsevne.
Og det til trods, har jeg endnu til gode at se lokalaftaler nævnt i en virksomheds strategi. Ikke en eneste gang har jeg set, at en virksomhed løbende tager stilling til de lokalaftaler, der sætter rammerne for deres succes. Ikke en eneste gang har jeg set, at en virksomhed løbende stiller sig selv spørgsmålet: Har vi de lokalaftaler, der tjener vores virksomhed bedst i dette øjeblik? Det synes jeg er helt vildt!
Så hvis du er en af dem, der sidder med ansvaret, og som endnu ikke har fået taget fat i det, så kan jeg forsikre dig om, at du ikke er alene. Men hvis du vidste, hvor meget det kan forbedre dine nøgletal, så ville du ikke tøve med at komme i gang.
Typisk har du arvet virksomhedens lokalaftaler, og det kan ærligt talt være uoverskueligt at se en logisk rød tråd igennem aftalerne.
De afspejler en fjern fortid med andre forudsætninger, og du har svært ved at vurdere, hvordan det kan gøres bedre.
Det er heller ikke givet, at samarbejdet med tillidsfolkene er godt, og i så fald er det næsten sikkert, at ethvert forsøg på forandring giver anledning til ballade.
Endvidere kan der være negative erfaringer på begge sider af bordet fra tidligere forsøg, så det samlet set virker nemmest bare at lade opgaven ligge og fortsætte med det sikre og velkendte.
Men lad være med det, for der er hjælp at hente.
Hvis du er tynget af nedarvede betingelser, men er i tvivl om, hvordan det skal løses, så kan jeg hjælpe dig. Det er faktisk tæt på urimeligt at forvente af dig selv, at du kan overskue den opgave uden hjælp.
Arbejdsgiverforeningerne kender mulighederne inden for overenskomsten og kan hjælpe dig med at sikre, at reglerne bliver overholdt, men de kan ikke hjælpe dig med at implementere reglerne, så de bedst tjener din virksomhed. Det kan jeg, og jeg har prøvet det før. Du kender virksomheden, og jeg kender mulighederne.
For at få succes med strategisk arbejde med lokalaftaler, skal der være ekspertviden til stede på følgende områder:
Det er muligt at lave aftaler, som både gavner medarbejdere og virksomhed. Det fælles ståsted findes, og når man først har fundet det, bliver samarbejdet en leg.
Ofte er der et delt ansvar mellem HR og produktion – og som så ofte med delte ansvarsområder, så kan det føre til, at ingen tager fuldt ejerskab. Så bliver lokalaftalerne nemt en samling dokumenter, man bare har, og hvor der løbende kommer flere til i takt med, at man identificerer ting, man ønsker at aftale lokalt.
Det ses også, at ansvaret er placeret alene i HR. Her er der som reglen godt styr på reglerne, således at lokalaftalerne overholder gældende regler. Men HR ved ikke nok om driften til at sikre, at man har de rigtige lokalaftaler og har sjældent det dybdegående indblik i overenskomsten, der sætter dem i stand til at vide, hvilke lokale tilpasningsmuligheder, der faktisk findes.
Når ansvaret er placeret i driften, så ser jeg ofte forskellige versioner af ”det vilde vesten”. Der er oftere forhold i aftalerne, der ikke er helt efter bogen og masser af kutymer, som ikke er skrevet ned. Man går ikke super meget op i reglerne, og har en mere pragmatisk tilgang til løsninger.
Jeg har faciliteret adskillige processer vedr. tilpasning af lokalaftaler til virksomhedens behov med ledelse og tillidsrepræsentanter, og jeg er altid kommet sikkert i mål. Ikke altid den lige vej og ikke uden knubs – og godt for det, for øretæverne har jeg lært en masse af. Og det deler jeg gerne med dig.
Og de enkelte grunde kan være fuldstændig valide. Viden om lokalaftaler og overenskomst er ikke standardstof for en produktionsprofil, der ofte har koncentreret sig om andre typer af optimering, og derfor er 100-meter mestre i mere klassisk proces- og produktionsoptimering. Prøv at se på nogle af de udsagn, jeg har fået fra forskellige produktionsledere, der har forklaret mig, hvorfor de endnu ikke har fået givet deres lokalaftaler en kritisk og strategisk gennemgang. Måske kan du genkende noget?
Vi skal have etableret et overblik over den gevinst, du kan opnå ved at forbedre lokalaftalerne og den risiko, du løber, ved at sætte arbejdet i gang.
Lad være med at lade dig paralysere af risikoen, før du har øje for gevinsten. Der er altid en måde, hvorpå man kan mitigere risiko.
Klarlægges ved at jeg sætter mig grundigt ind i, hvilke udfordringer driften har, f.eks.:
Som udgangspunkt tror jeg på, at mennesker gerne vil samarbejde. Hvis samarbejdet er brudt sammen på arbejdspladsen, og forhandlingsklimaet mellem tillidsrepræsentanter og ledelse er utrygt og konfliktfyldt, så skal det erkendes og løses først. Også selvom det forsinker den samlede løsning. Det kan lykkes, og det er entydigt ledelsens ansvar at bringe samarbejdet i orden.
Hvis du kan se ideen i at gøre arbejdet med lokalaftaler til et strategisk fokusområde i din virksomhed, men mangler ideer til hvordan, det skal gøres, så kan det være, at du skal booke mig til holde et foredrag for din ledergruppe. Jeg deler hjertens gerne af min erfaring og passion for stoffet.
Foredrag vil blive tilpasset jeres forhold, men jeg kommer typisk omkring følgende: